لاریجانی:

برنامه ای برای انتخابات ۱۴۰۰ ندارم

برنامه ای برای انتخابات ۱۴۰۰ ندارم

پارلمان ایران دات كام: رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن سفارش به گروه های سیاسی برای رعایت مرام و مروت سیاسی در روزهای انتخابات تصریح كرد: این رویه دیوار كجی است كه اگر فراز هم شود باز هم بر سر مردم فرود خواهد آمد.



به گزارش پارلمان ایران دات كام به نقل از خبر آنلاین، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی همزمان با دهم آذرماه، «روز مجلس» در ساختمان مشروطه میزبان اهالی رسانه شد تا ضمن پاسخ سوالات آنها، گزارشی هم از عملكرد مجلس دهم به رسانه ها عرضه نماید.
او در این جلسه كه یك روز پس از اعلام انصرافش از حضور در انتخابات مجلس یازدهم برگزار می شد، به جایگاه مجلس در نگاه مرحوم آیت الله مدرس اشاره نمود و اظهار داشت: مخالفان آیت الله مدرس هم به اینكه وی شخصیتی مبرز در تاریخ ایران بوده است اذعان كرده اند. آثاری كه از آیت الله مدرس انتشار یافته است نشان از درخشندگی وی در پارلمان ایران دارد و بنابراین وارد مجلس شده است.
تخریب مجلس، خلاف مرام امام و شهید مدرس است
لاریجانی افزود: یكی از نكاتی كه مرحوم مدرس بعنوان حكومت عادله معتقد بود این بود كه قانون و قانونگرایی باید در كشور حاكم شود. به عبارت دیگر مملكت یعنی حكومت قانون و اگر قانون حاكم نباشد، مملكت نیست. ایشان معتقد بود اگر می خواهیم كشور پیشرفت كند و اسم دولت به معنای واقعی پیدا كند باید قانون حاكم باشد. یكی دیگر از نكات مورد نظر ایشان این بود كه مجلس را سمبل مشروطه و نماد آزادی و محل اتكای ملت می دانستند.
وی اضافه كرد: معتقدم باید مجلس را به منزله تمام ایران بدانیم، باید تقدس مجلس را بر هر امری مقدم بشماریم. وقتی مرحوم مدرس، استیضاح رضاخان را امضا كرده بود یكی از عناوینی كه در آن آمده بود این بود كه او به مجلس شورای ملی توهین كرد. بنابراین برای مدرس قطعی بود كه توهین به مجلس یعنی توهین به ملت.
رئیس مجلس تصریح كرد: فكر می كنم این خیلی مهم می باشد كه بدانیم حفظ جایگاه جلس حفظ آزادی ها و اراده ملت است. گاهی در فضای كشور با نوعی بی تقوایی سیاسی روبرو می شویم كه هتك مجلس می كنند، مجلس را تخریب می كنند، تخریب كنندگان باید بدانند این مخالف مرام مدرس و امام است.
لاریجانی اظهار داشت: مرحوم امام (ره) یك وقتی نمایندگان دور اول را كه خدمتشان رسیده بودند فرمودند كه «من بسیاری از مجالس را یاد دارم، در برخی از مجالس هم رفتم بعنوان تماشاچی. یك دانه ازامثال شما نمایندگان در آن مجالس ندیدم. الا زمانی كه مرحوم مدرس در مجلس بودند...»
لاریجانی با اشاره به اینكه این بیان امام یك آینده نگری داشت، تصریح كرد: امكان دارد یك اشكالاتی همیشه در هر نهادی وجود داشته باشد اما نهاد مجلس یعنی نهادی كه نماینده ملت در آن است و تخریب كردن این نهاد تخریب كلیت ملت است. امكان دارد در فصل انتخابات هیجانات سیاسی افزایش پیدا كند اما هیجان سیاسی اگر برپایه صدق و مروت باشد دیوار كجی است كه اگر فراز هم شود باز هم بر سر مردم فرود خواهد آمد. بنابراین كسانی كه با دروغ و افترا قصد فضاسازی دارند دلسوز ملت نیستند آنهم وقتی با دشمن بدسگالی مواجه هستیم كه دنبال تخریب و مسئله سازی در كشور هستیم خیلی باید مراقب باشیم.
لاریجانی در ادامه به عرضه گزارشی از عملكرد مجلس دهم پرداخت و اظهار داشت: در این مجلس كارهای مهمی صورت گرفته است در هر سال قانون بودجه با دقت تصویب شده است اشكالاتی كه دولت هم نمیدید نمایندگان در این قانون لحاظ می كردند.
وی اضافه كرد: در دوره دهم مجلس تعداد قوانین ابلاغی ۱۶۲ قانون است؛ ۶۳ طرح ۹۹ لایحه. قانون توسعه و اشتغال پایدار از قوانین مهم بود تا روستاییان یك زندگی آبرومند داشته باشند. قوانین رفع موانع تولید از قوانین مهم می باشد. قانون ارزش افزوده مقداری از سهم را به شهرداری ها داد تا برای آبادانی شهرها اقدام نمایند. برای گازرسانی و آسفالت روستاها قانون گذاشتیم. قانون حفاظت از خاك و قانون هوای پاك بسیار مهم می باشد. قانون حفاظت از منابع ژنتیك، قانون افزایش ظرفیت پالایشگاه ها، قانون ساماندهی صنعت خودرو، قانون پشتیبانی از جنگل بانان، قانون پشتیبانی از هنرمندان، قانون پشتیبانی از حقوق معلولان، پشتیبانی از آموزش، جلوگیری از تقلب در آثار علمی، قانون كاهش ساعات كار بانوان شاغل، پشتیبانی از كودكان و نوجوانان، منع به كارگیری بازنشستگان، قانون تشدید مجازات اسیدپاشی، قانون كاهش مجازات اعدام، قانون عدم تامین مالی تروریسم، نقض حقوق بشر آمریكا، تدوین قوانین بانكداری كه الان در دستور است و مجموعا ۳۶۲ قانون تصویب شده است.
وی با تاكید براینكه در جهت وظیفه نظارت مجموعا ۱۶۵ سوال در صحن از وزرا شده، اظهار داشت: در موضوعات مختلف بوده و یك مورد هم سوال از رئیسجمهور داشتیم. همینطور ۶ مورد تحقیق و تفحص در مجلس انجام شد. ۶ مورد هم در صحن استیضاح داشتیم كه دو مورد به عدم رای اعتماد منجر گردید. ۱۳ مورد تخلفات دستگاه ها احصا شد و گزارش آن به قوه قضائیه داده شد. كمیسیون ها ۳۱ مورد گزارش به مجلس دادند كه موضوعات بسیار مهمی مثل سیل، پلاسكو، احیای دریاچه ارومیه و حادثه تروریستی اهواز بود.
رئیس مجلس با تاكید براینكه ۶۴ جلسه به صورت غیرعلنی جلسه داشتیم، اظهار داشت: از آن جمله جلسه در مورد آخرین تحولات منطقه با حضور وزیر خارجه؛ در مورد ناآرامی های كشور با حضور دبیر شورای امنیت، ناترازی بانك ها با با حضور مسؤلان، بحران آب در كشور، مبارزه با مواد مخدر، وضعیت كسری بیمه های درمانی، وضع كشاورزی و موارد غذایی، وضعیت اقتصادی كشور در تحریم ها، وضعیت مؤسسات اعتباری، وضعیت ارز كه دولت ۴۲۰۰ تومان اعلام نمود و در مجلس بحث شد و گفتند مبنای علمی ندارد. در مورد موسسات اعتباری هم بحث مفصلی شد و مشكلات میلیون ها نفر حل شد. راجع به چالش های فضای مجازی و در مورد FATF و وضعیت یارانه ها كه جلسه داشتیم. گزارش های كمیسیون اصل ۹۰ را داشتیم؛ گزارش های مستمری هم مركز پژوهش ها به مجلس می دهد.
لاریجانی تصریح كرد: مجلس دهم، هم در حوزه تقنین و هم نظارت، كارهای خوبی انجام داده كه گاهی در فضای هیجانی كارها دیده نمی گردد.

شورای سران سه قوه، موقت است و قرار نیست جایگزین مجلس شود
در ادامه نشست خبری رئیس مجلس شورای اسلامی، لاریجانی به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
لاریجانی در پاسخ به اینكه با عنایت به حضور طولانی مدتی كه در مجلس داشته است، ارزیابی تان از نقش و اختیارات مجلس در زمینه قانون گذاری و تصمیم گیری چیست؟ و پاسخ تان به انتقادات درباره شورایعالی هماهنگی اقتصادی و تصمیماتی كه سران قوا در این جلسات می گیرند، اظهار داشت: اینكه یك نهادی امام فرمودند در راس امور است به معنای این نیست كه در همه امور دخالت می كند، بالاترین مقام در كشور رهبری است، ایشان در همه امور دخالت می كنند؟ نه ایشان مسیر را مشخص می كنند.
وی اضافه كرد: سپس مجلس است كه ریل گذاری انجام می دهد، در راس امور بودن یعنی یك بار پایین تر از رهبری ریل گذاری نماییم. به نظرم مجلس دهم ظرفیت خیلی خوبی دارد و تنوع افكار بیشتر از مجالس قبلی است و این كمك می نماید كه آرا مردم در مجلس بیان شود.
رئیس جمهور انصافا دقت می كند سایر نهادها قانونگذاری نكنند
رئیس مجلس اظهار داشت: اینكه نهادهای دیگری هستند، خب بعضی از این نهادها زمان امام هم بودند، مانند شورایعالی انقلاب فرهنگی و... تا آنجا كه اطلاع دارم و در جلسات شركت می كنم از زمانیكه آقای روحانی رئیس جمهور شد انصافا خیلی دقت می كنند سایر نهادها قانون گذاری نكنند، البته ما هم نمی گذاریم این اتفاق صورت بگیرد. قبلا اما اینطور نبود و نهادهای دیگر قانون گذاری می كردند، مثلا در شورایعالی فضای مجازی بیشتر سیاست گذاری در این عرصه انجام می شود.
وی اظهار داشت: مشكلی در مورد مجمع و هیات نظارت وجود دارد، زمانیكه مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی بودند كه هیات نظارتی تشكیل شد و بیشتر جنبه مشورتی داشت و اگر بحث تصمیم گیری بود مجمع تصمیم می گرفت. فكر می كنم اصولا بحث سیاست های كلی و ارزیابی آن در یك امتداد زمانی امكانپذیر است و نقطه ای نیست. مثلا اگر ما چابك سازی دولت را مدنظر قرار می دهیم به این معنا نیست كه بیمارستان دولتی ساختیم برایش خدمه و عوامل در نظر نگیریم. این مساله یك مشكلی است كه باید حل شود و ما هم در حال بحث هستیم، به خصوص سیاست های كلی كه رهبری برای قانون گذاری قید كردند، ذكر كردند كه مرزها را برای قانون گذاری مشخص كنید.
رئیس قوه مقننه اظهار داشت: بنابراین من فكر می كنم مجلس دهم هم مانند دوره های گذشته است، امكان دارد در مورد شورای هماهنگی سران قوه نظر شما وجود داشته باشد اما این مورد موقتی است و رهبری بنا به شرایط فعلی كشور دستور تشكیل این شورا را دادند و هیچگاه بنا نیست این شورا جایگزین مجلس شود.
رییس مجلس سپس درباره رویكرد مجلس در زمینه سیاست های كلی كه رهبر انقلاب فرمودند، پاسخ داد: یك بخش هایی از سیاست های كلی كه رهبری فرمودند قبلا هم در ملاقات هایی كه با نمایندگان داشتند در حال انجام می باشد مانند مكانیزم های نظارتی بیشتر و... برخی نیاز به حد و مرزها را مشخص كردن و نظام های ارزیابی برای قوانین دارد. من خودم جلسه ای با معاونت حقوقی دولت، قوه قضاییه، شورای نگهبان و مجمع گذاشتم و كمیته كارشناسی بوجود آمد و منتظر نتایج آن كمیته برای تعیین حد و مرزها هستیم.
پاسخ به یك سوال رمانتیك لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری در این حصوص كه مجلس شورای اسلامی در حوزه رونق تولید چه اقداماتی انجام داده و به چه دلیل تحقیق و تفحص هایی كه برای مجلس هزینه بر است به سرانجام نمی رسد؟ خاطرنشان كرد: تحقیق و تفحص در مورد صندوق ذخیره فرهنگیان در مجلس شورای اسلامی شروع شد و در قوه قضاییه مورد رسیدگی قرار گرفت یا تحقیق و تفحص در مورد سازمان تامین اجتماعی صورت گرفت كه در قوه قضاییه مورد پیگیری است. باید در این خصوص دقت كنیم كه برخی مباحث در این عرصه تخلف و برخی دیگر جرم است اگر جرم باشد از جانب قوه قضاییه پیگیری می شود و اگر تخلف باشد كمیسیون های مجلس آنرا پیگیری می كنند. پرونده های زیادی در مورد مسئولین اجرایی قبلی و كنونی در دیوان محاسبات مطرح است و بعضی از تحقیق و تفحص ها در دیوان محاسبات مورد پیگیری قرار می گیرد. وی اظهار داشت: ا دقت زیادی بر روی مبحث رونق تولید كار كرد و كمیسیونی را برای این مورد مشخص كرد. در این مجلس قانون رفع موانع تولید تصویب گردید كه یكی از قوانین مترقی كشور است. البته بعضی از زوایای آن اجرایی نشده از همان كمیسیون مذكور چندین گزارش به مجلس شورای اسلامی داده شد كه در چه حوزه هایی نقص وجود داشته اما در این عرصه هم در تقنین و هم در نظارت كارهای خوبی انجام شده است.
لاریجانی در پاسخ به این سؤال كه لاریجانی امروز با لاریجانی صداوسیما از حیث رفتارهای سیاسی چه تغییری كرده است، اظهار داشت: این هم جز آن سوالات رمانتیك است كه من خیلی وارد نیستم.(خنده)
وی اضافه كرد: انسان ها در راه كارهای سیاسی مثل بقیه امور پیشرفت می كنند، در زمینه های مختلف تجربه پیدا می كنند. من هم در این ۱۲ سالی كه در خدمت نمایندگان بودم تجربه زیادی پیدا كردم و از نظرات نمایندگان استفاده كردم. در سطوحی بالاتر مشكلات كشور را بهتر دیدم. اگر شما صدرایی بیاندیشید مرحوم ملاصدرا می گویند انسان ها هر دم عوض می شوند و چیز عجیبی نیست.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی درباره نقش نظارتی مجلس برای مقابله با گران شدن كالاها با اصلاح قیمت بنزین اظهار داشت: سازوكار این كار روشن است، كمیسیون های تخصصی مجلس پیگیر هستند همان روز كه در مجلس بحث شد كمیسیون های اقتصادی و بودجه مامور شدند. جلساتی هم با ستاد تنظیم بازار، سازمان تعزیرات و وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار گردید كه چطور كار كرده و نظارت می كنند. جلسه ای هم در صحن مجلس داشتیم كه نمایندگان نظراتشان را بیان نمودند. باید تلاش شود عرضه و تقاضا بگونه ای تنظیم شده كه مشكلات ایجاد نشود به خصوص كه حالا در شرایط تحریم هستیم. وی با اشاره به قانون مصوب مجلس درباره هدفمندی یارانه اظهار داشت: در سال ۸۸ مجلس قانونی به نام هدفمندی با ۱۶ ماده را تصویب كرد، قانون بسیار دقیقی كه اختیار و اجبار را به دولت می داد كه ظرف مدتی یارانه های مربوط به انرژی و یارانه های دیگر حتی آب را از حالت غیر شفاف درآورده و مشخص نماید در نهایت هم از درآمدهای حاصله ۵۰ درصد یارانه به مردم داده شده و مابقی برای بودجه تولید و حمل و نقل خرج شود. مجلس با ریل گذاری این اختیار را به دولت داد البته دولت در گذشته به دقت آنرا اجرایی نكرد تا این كه حدود دو سال پیش این مورد باردیگر در مجلس و دولت بحث شد.
لاریجانی در ادامه نشست در پاسخ به پرسشی در خصوص اینكه مجلس دهم حاضر است سهم خویش را در اصلاح بودجه ایفا كند و بخش نظارت را تقویت و از دولت در تخصیص هدفمند منابع حمایت كند؟ توضیح داد: اصلاح ساختار بودجه به بخش های مختلف كشور مربوط است و اگر به یاد داشته باشید سال قبل رهبری فرمودند اصلاح ساختار بودجه را در شورای هماهنگی سران قوا قرار دهند.
او افزود: حدودا در سه دوره ای كه من در مجلس بودم، تغییرات لایحه بودجه در مجلس حدود پنج درصد است. برخی موارد امكان دارد كیفی باشد مثلا ما در زمینه بخش كشاورزی و آبیاری تحت فشار به انجام آن اصرار داشتیم ولی اینكه در كلان كل لایحه را تغییر عمده دهیم، اینطور نبوده است. اصلاح ساختار لازم است و ابتدا باید در دولت اتفاق بیفتد تا لایحه ای كه می دهد با ساختار اصلاح شده منطبق باشد، بطور قطع اگر حرف معقول و سنجیده داشته باشند ما قبول خواهیم كرد، بخش هایی را قانون اساسی مشخص كرده است مثلا پیشنهادی برای بودجه دو ساله عرضه شد كه مغایر قانون اساسی بود و ما قبول نكردیم.
لاریجانی تصریح كرد: ما اصراری بر گسترش ردیف ها نداریم، اینكه فرمودید بعضی از دستگاه ها لابی می كنند، امكان دارد بعضی از دستگاه ها با دولت به نتیجه نرسند و به كمیسیون های تخصصی رجوع كنند و این مساله عیب نیست.
بن بستی در روابط ایران و آمریكا نیست
رئیس مجلس در پاسخ به این سؤال كه از نگاه شما آیا راهكاری برای شكستن بن بست روابط بین ایران و آمریكا وجود دارد و آیا اراده سیاسی برای شكستن این بن بست وجود دارد یا نه، اظهار داشت: اراده سیاسی برای حل این موضوعات همیشه هست. بن بستی نیست و افرادی هم هستند كه گفتگوهایی می كنند.
وی اظهار داشت: اما بحث این است كه آن سیاست فشار حداكثری حتما روش غلطی است و باید این روش را اصلاح كنند. برخی كشورها هم دارند این تلاش را می كنند ما هم درها را نبستیم.
لاریجانی با اشاره به اینكه آمریكایی ها باید بفهمند این روش فشار در گذشته هم بود ولی نتیجه ای نداشت، تصریح كرد: آقای اوباما زمانی نامه ای نوشت كه غنی سازی در ایران را قبول می كنم و بیاید مذاكره كنید. همینقدر عقل را اگر مسؤلان امروز داشته باشند می توانند این مسئله را حل كنند و راه بسته نیست.

تصمیم من برای كاندیدا نشدن، لحظه ای نبوده/ بزرگان نامه نوشتند و با من صحبت كردند اما...
رییس مجلس همینطور در پاسخ به اینكه اگر بزرگان شهر قم از او برای نامزدی در انتخابات مجلس دعوت كنند، از انصراف خود باز می گردد؟ اظهار داشت: حقیقت این است كه من در مجلس دهم هم نظرم این بود ورود نكنم و الان كه نگاه می كنم می بینم ۱۲ سال توفیق نمایندگی مردم شریف قم را داشتم، آن زمان هم بزرگان و آقایانی تماس و نظر داشتند و به نحوی شد كه من را برای حضور در مجلس قانع كردند. این دفعه هم بعضی از بزرگان نامه نوشتند و با من صحبت كردند و من هم تلاش كردم آنها را قانع كنم ۱۲ سال برای حضور در این حوزه كافی است و به نظرم این تصمیم لحظه ای نیست و مدتی است روی آن فكر كردم و امیدوارم همین مسیر طی شود. برای انتخابات ریاست جمهوری آینده برنامه ای ندارم وی با اشاره به اینكه برای انتخابات ریاست جمهوری آینده برنامه ای ندارد، اظهار داشت: البته هر وظیفه ای به دوشمان باشد انجام می دهیم همان گونه كه در ۴۰ سال قبل بر مبنای عقیده مان كار كرده ایم.
هشدار جدی به اروپا: از مكانیزم ماشه كنید، این طرف هم ماشه وجود دارد
لاریجانی در پاسخ به سوالی درباره كاهش تعهدات برجام و استفاده از مكانیزم ماشه ضد ایران كه به تازگی از جانب برخی كشورهای اروپایی مطرح گردیده است، اظهار داشت: نمی دانم بگویم كه نمی خواهند، بعضی ها می گویند ما نمی توانیم. برخی هم در داخل كشور معتقدند اینها راست می گویند ولی نتیجه اش برای ما یكی است. ما ما باید از نفع برجام استفاده می كردیم ولی نكردیم.
وی اظهار داشت: برای این معادله باید چاره پیدا می كردند. برخی كشورها تكاپوهایی دارند اما نمی دانم چقدر به نتیجه برسند.
لاریجانی درباره تهدید ایران به استفاده از مكانیزم ماشه، اظهار داشت: این مكانیزم ماشه اگر استفاده گردد حتما در این ور هم ماشه وجود دارد و ایران هم مجبور است در تعهداتش نسبت به آژانس تجدیدنظر كند.
وی اظهار داشت: اگر فكر می كنند این روش مفید می باشد اینكار را بكنند. عقلایی این است كه اگر عنصر نامطلوبی مقررات را زیرپا می گذارد بقیه جلوی او را بگیرند. اگر امریكا زیر بار تعهد زده است، قانعش كنند به تعهدات بازگردد. یك سال و خورده ای صبر كردیم، نمی توانیم بایستیم. معتقدم همچنان راه دیپلماسی و گفتگو باز است ولی این حرف های گستاخانه نباید نسبت به ایران بزنند.
رییس مجلس همینطور در پاسخ به اینكه حضور نداشتنش در مجلس آینده چه تاثیری بر مصوبات خواهد داشت و آیا برای انتخابات ریاست جمهوری آماده می شود؟ توضیح داد: من هم فرزند كوچك و جزو نمایندگان هستم، احساس نمی كنم نبود من خلایی را ایجاد كند و الان می بینم در نمایندگان افرادی هستند كه در این سمت می توانند كارهای اساسی انجام دهند و این عرصه خالی نیست.
وی اظهار داشت: اینكه مخالفان موضوعاتی را مطرح می كنند، ان شاالله حجت شرعی دارند، دشمن هم كه نیستیم و همه در این نظام در حال فعالیت هستیم.
او افزود: ما این انقلاب را حق می دانیم و باید در هر زمان آماده خدمت به آن باشیم، در مورد ریاست جمهوری هم برنامه ای ندارم.
نامه به رهبری درباره صلاحیت كاندیداها
رئیس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری خبرآنلاین درباره اینكه آیا در انتخابات گذشته رایزنی و گفتگو با شورای نگهبان درباره بررسی صلاحیت ها داشته اید یا نه و آیا در دوره آینده هم صورت خواهد گرفت، اظهار داشت: رایزنی ها با شورای نگهبان همیشه بوده است، من بعنوان رئیس مجلس در این دو سه دوره با برخی خانم ها و آقایانی روبرو می شدم كه می گفتند در بررسی صلاحیت آنها توجه كافی نشده یا رد شدند.
وی اظهار داشت: ما هم پیگیری می كردیم، گاهی به رهبر انقلاب نامه می نوشتم و ایشان به شورای نگهبان ارجاع می دادند یا خود من تماس هایی می گرفتیم تا حقی ضایع نشود.
لاریجانی اظهار داشت: بعضی از این رایزنی ها موثر واقع می شد یا واقع نمی شد. این دوره هم دنبال خواهیم كرد، اگر احساس نماییم حقی ضایع شده وظیفه داریم پیگیری كنیم.
رئیس مجلس درباره زمزمه هایی كه شنیده می شود مقرر است ریاست مجمع تشخیص به او واگذار شود، با خنده اظهار داشت: مجمع تشخیص كه رئیس دارد، این از عجایب است.
از زمان اجرای سهمیه بندی آگاه بودم، به نمایندگان هم گفتم
لاریجانی در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران درباره بررسی مبحث یارانه ها در مجلس اظهار داشت: كمیسیون های تخصصی مجلس پیگیر هستند و جلساتی را با نهادهای مربوطه برگزار كردند و بر روند اجرای امور نظارت می كنند، جلسه ای هم در صحن مجلس داشتیم و نظر نمایندگان را جویا شدیم. این امر مستمر است و نیازمند پیگیری است، در كلان باید رابطه عرضه و تقاضا را تنظیم كرد كه مشكلات پیش نیاید، نظارت هایی كه باید صورت بگیرد نیازمند بررسی است، همینطور پیشنهاد شد تا از بسیج در این زمینه استفاده گردد تا با آموزش های لازم در زمینه اجرای این هدف كمك كنند.
وی با اشاره به قانون مصوب مجلس درباره هدفمندی یارانه اظهار داشت: در سال ۸۸ مجلس قانونی به نام هدفمندی با ۱۶ ماده را تصویب كرد، قانون بسیار دقیقی كه اختیار و اجبار را به دولت می داد كه ظرف مدتی یارانه های مربوط به انرژی و یارانه های دیگر حتی آب را از حالت غیر شفاف درآورده و مشخص نماید در نهایت هم از درآمدهای حاصله ۵۰ درصد یارانه به مردم داده شده و مابقی برای بودجه تولید و حمل و نقل خرج شود. مجلس با ریل گذاری این اختیار را به دولت داد البته دولت در گذشته به دقت آنرا اجرایی نكرد تا این كه حدود دو سال پیش این مورد باردیگر در مجلس و دولت بحث شد. رئیس مجلس افزود: مشكل این است كه ما در كشورمان علاوه بر حجم زیاد مصرف انرژی مصرف غیر عادلانه داریم. بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، ایران از لحاظ شاخص مصرف انژری در سال ۲۰۱۹ رتبه اول دنیا را داشته فقط در سال ۲۰۱۵ حدود ۴۷ میلیارد دلار یارانه انرژی داده شده این یعنی از جیب مردم می رود و مشكلاتی همچون محیط زیست ایجاد می كند، مثلا درباره بنزین دهك اول از ۱.۲ یارانه بهره برده و این میزان برای دهك دهم ۲۵ درصد است كه نسبت ۲۸ برابری می باشد. در مجموع بنزین و سی ان جی هم دهك اول ۱.۸ یارانه استفاده می نماید كه برای دهك دهم به ۳۵ درصد می رسد كه نسبت ۲۰ برابری است، مجموع سه دهك اول ۱۷ درصد یارانه انرژی و سه دهك آخر ۱۰۰ درصد یارانه انرژی می گیرند این عدم تعادل به این معنا است كه این پول بنزین و یارانه از كل مردم به یك شكل گرفته می شود. وی ادامه داد: از سوی دیگر ۴۵ درصد مردم خودرو ندارند پس یارانه انرژی به آنها تعلق نمی گیرد و یارانه بیشتر به متمول ها با چند اتومبیل داده می شود این مشكل همیشه بوده كه ما تصمیم گرفتیم قانون هدفمندی را به تصویب رسانیم كه به دولت اختیارات لازم را می داد. وی افزود: در دولت در شورای هماهنگی سران قوا پیشنهادی در مورد اصلاح بنزین عنوان شد، پیشنهادات دیگری هم عنوان شد منتها دولت می گوید كه بنا به مصوبه مجلس اختیار انجام كار را دارد. این مورد قبل از این هم در مجلس مطرح شده بود ما در سال ۹۵ جلسه ای داشتیم و به صورت مفصل درباره یارانه ها صحبت كردیم در مهر ۹۸ هم آقای مصری از سوی هیات رئیسه مامور شد تا جلسه ای با مركز پژوهش ها و سازمان برنامه برگزار كند نتیجه آن جزوه و كتابی شد بدان معنا آن كه حدود ۱۳۰۰ میلیارد تومان یارانه در كشور به صورت غیر عادلانه توزیع می شود باید سالانه سهم هر خانوار از یارانه انرژی حدود ۵۷ میلیون تومان باشد كه این اتفاق رخ نمی دهد سهم بعضی از خانوارها خیلی كم و برخی دیگر بسیار زیاد است. ازاین رو پیشنهاداتی عنوان شد كه قیمت بنزین چطور باشد سناریوها هم به دنبال آن آمد كه مركز پژوهش ها و سازمان برنامه به صورت جداگانه آنرا بیان نمودند. یك پیشنهاد همین بود كه اجرا شد یعنی بنزین سهمیه ای ۱۵۰۰ تومان و غیر سهمیه ای ۳۰۰۰ تومان. پیشنهاد دیگر روی ۲۰۰۰ تومان بود سه ساعت در مجلس بحث شد و مركز پژوهش ها و سازمان برنامه هم حضور داشتند.
او افزود: قانون به دولت اختیار داده است كه در این مدت، یارانه هایی كه مربوط به انرژی است از شفاف كند، به چه قیمتی هم برسد مشخص شده است. محل مصرف آن هم در قانون مشخص است. مشكل این است كه حجم زیادی یارانه در كشور توزیع می شود و ایران در مصرف انرژی رتبه اول را در سال ۲۰۱۵ داشته است و یارانه انرژی را از جیب مردم اما غیرعادلانه توزیع می شود و در زمینه بنزین این مساله ناعادلانه بودن هم مشخص است.
لاریجانی همینطور اظهار داشت: قانون در زمینه توزیع یارانه اختیار را به دولت داده است و دولت هم گفت پیشنهاد خویش را مطرح نمود، این مساله در مجلس هم بیان شد و ما هم در سال ۹۵ جلسه ای درباره یارانه ها داشتیم و نتیجه این بود كه میزان بسیار زیادی یارانه در كشور به شكل غیرعادلانه توزیع می شود، ازاین رو پیشنهادهایی دادند و در مجلس هم عنوان شد، مثلا در مورد بنزین چطور می شود این یارانه را عادلانه كرد، یك پیشنهاد در مورد بنزین این طرح فعلی بود كه اجرا شد.
او درباره جلسه شورایعالی هماهنگی اقتصادی هم اظهار داشت: آنچه در شورا عنوان شد دو وجه داشت، یك وجه مشورتی و یك وجه تصمیم گیری، وجه مشورتی در مورد نرخ ها بود كه به عهده دولت بود و چون رهبری گفتند مشورت كنید، بعد از مشورت اعلام گردید. آنچه تصمیم گیری شد این بود كه چون منابع موجود اندك است، تصویب گردید به جای ۵۰ درصد، كل منبع موجود را با اجازه رهبری به مردم بدهند.
لاریجانی سپس در پاسخ به پرسشی در خصوص اینكه با عنایت به سخن رئیس جمهور در خصوص بی اطلاعی از زمان اجرای طرح سهمیه بندی بنزین، نظر سران سه قوه درباره اجرای طرح چه بوده است؟ اظهار داشت: به نظرم آنچه رهبری معظم در درس خارج فقه خود فرمودند، كاملا حق بود، اما حواشی كه مطرح می كنند مبحث دیگری است. من از زمان اجرای طرح آگاه بودم و پنجشنبه هم با آقای رحمانی فضلی راجع به بعضی از مشكلات این امر صحبت كردم، البته من سه شنبه در جلسه غیرعلنی مجلس به نمایندگان درباره اجرای این طرح گفتم. به این نكته توجه بفرمایید كه دولت می توانست طبق قانون هدفمندی یارانه ها این كار را انجام دهد، اما به خاطر شرایط و حساسیت ها درباره اجرای طرح مشورت كرد، اما پیشنهاد از جانب دولت بود، آن قسمتی كه سران تصمیم گرفتند این بود كه به جای ۵۰ درصد، تمام منابع به مردم تعلق بگیرد.
او افزود: به نظرم اقناع عمومی لازم بود و هنوز هم به آن احتیاج است و شما اهالی رسانه باید در این زمینه كمك كنید.
با وجود آیت الله سیستانی در عراق، نگرانی نداریم
لاریجانی در پاسخ به اینكه ارزیابی اش از اعتراضات اخیر عراق چیست، اظهار داشت: من فكر می كنم با حضور حضرت آیت الله سیستانی و رهبری جامع ایشان در عراق ما نگرانی نداریم و ایشان خوب بر این مساله وقوف داریم، آن زمان كه آمریكایی ها داعش را پشتیبانی كردند تا عراق را بگیرد ما نگران بودیم و كمك هم كردیم اما در این زمینه ما با حضور ایشان نگرانی نداریم و هر زمان كمكی بخواهند آماده ایم.
او افزود: عراق را متحد طبیعی خود می دانیم، اما نگرانی نداریم چون رجال سیاسی و مذهبی بسیار پخته ای در عراق هستند، به صورت ویژه آیت الله سیستانی كه خود می توانند این مسایل را مدیریت كنند.
سازوكار نظام برای رضایت مردم و بهبود اقتصاد آنها است لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری درباره نقش مردم و رضایتمندی آنها در تصمیم گیری ها اظهار داشت: حتما این مورد اصل است. مثلا فلسفه یارانه غیرعادلانه هم به ضرر مردم است ولی این مورد باید توضیح داده می شد. اساسا سازوكار نظام برای رضایت مردم و بهبود اقتصاد آنها است ولی بعضی وقت ها امور آن گونه كه در نظر گرفته می شود منعكس نمی گردد. رسانه ها باید این مورد را توضیح دهند. رئیس مجلس در پاسخ به این سؤال كه با عنایت به اینكه نمایندگان پارلمان نمایندگان مردم هستند، به تازگی پارلمان اروپا حملاتی را نسبت به جمهوری اسلامی ایران داشته است با این وجود كه نمایندگان پارلمان نمایندگان مردم هستند این حملات به مفهوم این است كه اروپا این انتقادات را وارد می داند، اظهار داشت: پارلمان اروپا همیشه در معرض این مباحث بوده است. پارلمان اروپا با ما اختلاف نظرهایی دارند. آنها در بعضی از زمینه ها رفتار منصفانه ندارند. به هر حال ما اختلاف نظر داریم. آنها نسبت به عملكرد ما نقد دارند و ما هم نسبت به عملكرد آنها نقد داریم، ولی راه بسته نیست. اصلاح قیمت بنزین تصمیم مجلس نبود لاریجانی در پاسخ به این سؤال كه آیا در مبحث اصلاح قیمت بنزین از نمایندگان مشورت گرفته شده بود یا خیر؟، اظهار داشت: بحث یارانه ها در جلسات مختلف مجلس مطرح شده بود، هم دو سال پیش و هم مهرماه كه هم سازمان برنامه و بودجه و هم مركز پژوهش ها گزارشی را در اینباره داده بودند. همینطور سازوكاری را در هیأت رئیسه در این خصوص مورد بررسی قرار داده بودیم. ولی اینكه این تصمیم از جانب مجلس بود یا خیر، نه این گونه نبوده چون كه مجلس تصمیم خویش را گرفته بود. امكان دارد این اختلاف نظرها در مورد زمان و روش مناسب مطرح باشد.
برخی در اعتراضات از تیربار ضد مردم استفاده كردند
رئیس مجلس در بخش پایانی نشست خبری خود در پاسخ به این سؤال كه پاسخ حاكمیت و مجموعه نظام وقتی اعتراضات را به حق می شناسیم، اصلاح طرح و تغییر است یا خیر؟ اظهار داشت: ما در مورد حق اعتراض مدلی را در مجلس داریم و صنوف مختلف اعتراضاتی دارند و بیان می كنند و یك نفر از اعضای هیات رئیسه یا كمیسیون ها از خواسته معترضان آگاه می شوند و این فرمول را در پارلمان كه باید صدای مردم باشد داریم.
او افزود: در كشور هم مشكلی از این جهت نیست، اما مساله آنجاست كه این اعتراضات به رفتار خشنونت آمیز و استفاده از سلاح سرد و گرم می شود، در یكی از شهرها گفتند از تیربار هم استفاده شده است. این دو دسته است، دسته اول معترضان هستند كه باید به خواست آنها رسیدگی كرد و دسته دوم افرادی هستند كه از اعتراضات سواستفاده كردند. در كل به نظرم چندان نیاز به قانونی در این زمینه نیست.
لاریجانی درباره خسارات جانی و مالی كه مردم دیده اند، اظهار داشت: حتما مسؤلان امنیتی و انتظامی این مورد را پیگیری خواهند كرد. درباره مجروح شدن افراد و مصدومین و سرقت و خسارات وارد شده به خانه ها باید بخش های امنیتی كشور كار را دنبال كنند و وظیفه شان هم هست بهرحال راه برای اعتراضات بسته نیست باید به خواسته های مردم توجه گردد و اگر لازم باشد كارهایی را انجام دهند.
بخاطر كسب و كارها اینترنت به سرعت وصل شد
لاریجانی نظر خود درباره قطعی اینترنت را اینطور بیان كرد: شورای امنیت تصمیم قطعی اینترنت را گرفت و بخشی از آن هم منطقه ای بود، البته مساله ضرردهی بعضی از كسب و كارها هم در نظر گرفتند و بنابراین به سرعت اینترنت متصل شد.
لاریجانی در پاسخ به سوالی دیگر درباره اینكه اصلاحات ساختاری را در حوزه های مختلف جامعه چطور ارزیابی می كنید؟ اظهار داشت: اصلاحات ساختاری همه از جنس اصلاحات اخیر نیست و برخی در دولت و حكومت باید صورت گیرد، بعنوان مثال املاك و امكاناتی كه زیرمجموعه های دولت دارند بسیار گسترده است و باید از آنها استفاده بهینه شود اما این مساله ارتباطی به مردم ندارد، یا صندوق های بازنشستگی مشكلاتی دارند و اصلاحات باید در حكومت صورت گیرد و به مردم مرتبط نیست. من هم معتقدم اصلاحات ساختاری لازم است، البته امكان دارد برخی به علت تحریم ها امكان اجرا نداشته باشد اما باید طرح و برنامه ریزی آن صورت گیرد.
او تصریح كرد: اصلاحات ساختاری در زمینه سیاسی كشور بحث دیگری است، اینكه مثلا در قانون اساسی اصلاحاتی صورت گیرد، نظر من این است كه هنوز از ظرفیت های این قانون بهره كامل برده نشده است اما وحی منزل نیست و می توان با برنامه ای مشخص اصلاحاتی را در صورت نیاز در قانون اساسی انجام داد. او در آخر درباره بودجه نهادهای فرهنگی و مطبوعات هم اظهار داشت: نقصی كه شما مطرح كردید را درست می دانم به مطبوعات و بخش های فرهنگی باید توجه بیشتری شود امسال هم مطبوعات وضعیت خوبی نداشتند منابعی در اختیار وزارت فرهنگ گذاشته شد كه ظاهرا كفاف نداد این نقص را درست می دانیم كما این كه منابع امسال هم محدود شده و سال آینده هم مشكل داریم باید بر نقش فرهنگ توجه ویژه ای شود.
۲۷۲۱۷

1398/09/10
14:56:49
5.0 / 5
4818
تگهای خبر: ابلاغ , پرونده , تصویب , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳