طرح شفافیت آرای نمایندگان پاشنه آشیل مجلس

طرح شفافیت آرای نمایندگان پاشنه آشیل مجلس

به گزارش پارلمان ایران دات کام ایسکانیوز نوشت: طرح شفافیت آرای نمایندگان چندی است به یک مطالبه عمومی تبدیل گشته و همین مساله کار وکلای پارلمان نشین را در مخالفت با این طرح سخت کرده است.



طرح شفافیت آرای نمایندگان از طرح هایی بود که انعکاس مثبتی در جامعه داشت و مردم از شفافیت در رفتار وکلای خود در نهاد قانونگذاری استقبال گسترده ای داشتند. با این وجود تصویب آن در مجلس با مشکلاتی روبرو شد و طرح مذکور در جلسه پانزدهم بهمن سال ۱۳۹۹ از صحن علنی رای نگرفت و از دستور کار خارج شد. این طرح مطابق آئین نامه داخلی مجلس برای تصویب به دوسومِ آرای صحن علنی نیاز داشت و تنها با اختلاف سه رای با کلیات آن مخالفت شد. بایگانی شدن این طرح سبب نارضایتی افکار عمومی شد و انتقادها را روانه مجلس یازدهم کرد و مجلس به پشتیبانی از شفاف نبودن محکوم شد.
سونامی انتقادها از آنجا به سمت موکلان بهارستان نشین سرازیر شد که سمیه محمودی سخنگوی کمیسیون تدوین آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی اعلام نمود در صورتیکه طرح شفافیت آرای نمایندگان بار دیگر در صحن علنی رد شود، به صورت کلی از دستورکار مجلس خارج می شود. این در شرایطی است که از یک سو تعدادی از نمایندگان طی نامه ای با 120 امضا به رئیس مجلس تسریع در روند تصویب طرح «شفافیت آرای نمایندگان» را خواهان شده و نسبت به اجرای داوطلبانه مفاد طرح نسبت به آرای خود اعلام آمادگی کردند و از طرفی زمزمه ها در خصوص این که طرح شفافیت بار دیگر در صحن رای نخواهد گرفت شنیده می شود.
شفافیت آرا در اندیشه سیاسی اسلام و اندیشه مدرن مورد تاکید است و ثمرات مهمی همچون پاسخگویی و مسئولیت پذیری نمایندگان و فعال شدن نظارت مردم بر پارلمان، ارتقای بلوغ سیاسی و اجتماعی مردم، جلب مشارکت مردم در فرایند تقنین و بهبود کیفیت قوانین را به دنبال دارد. علاوه بر این اصول 69، 84 و 86 و مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی هم متضمن پذیرش شفافیت آرای نمایندگان مجلس است. برهمین اساس بعد از تصویب قانون آئین نامه داخلی در سال 1361 مقرر شد اصل بر رای گیری علنی (قیام و قعود و کلیدهای برقی) باشد. مگر در مواردی که به باعث این قانون مستثنی شده است.
مطالعه تجربیات بین المللی حاکی از این است که شفافیت آرای نمایندگان دغدغه سایر کشورها هم بوده و اغلب کشورها به سمت شفافیت آرا در پارلمان رفته اند. پیش از این طرح هایی چون «اصلاح ماده 117 قانون آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی»، «الحاق دو تبصره به ماده 119 قانون آئین نامه داخلی مجلس»، «شفافیت آرای نظام تقنینی»، «اصلاح موادی از قانون آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی با هدف شفافیت عملکرد مجلس» در همین زمینه اعلام وصول شده است.
پر واضح است که شفاف نبودن نظام حکمرانی خصوصاً در نهاد پارلمان ظهور حاکمیت مردم را تضعیف خواهد نمود. در این خصوص رحمت الله نوروزی بعنوان یکی از موافقان شفافیت در نظام تقنینی کشور به ایسکانیوز می گوید: شفافیت آرا از اولین طرح هایی بود که در مجلس یازدهم مطرح و در نهایت به کمیسیون تدوین آئین نامه ارجاع شد تا مشکلات آن برطرف شود. اغلب نمایندگان خواهان شفاف شدن آرای مجلس هستند، اما این مساله مشکلاتی فراروی خود دارد که باید اصلاح گردد.

بیشتر بخوانید: نامه انتقادی نمایندگان به قالیباف درباره طرح «شفافیت آرا» نماینده زاهدان: هنگام رای گیری درباره طرح شفافیت، نظر برخی نمایندگان موافق تغییر کرد

عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق شفافیت در تمام ارکان نظام را از چالش های فراروی طرح شفافیت آرا عنوان و اظهار نمود: نمایندگان مخالف معتقدند شفافیت باید در تمام قوا شکل بگیرد و نباید مختص مجلس باشد بلکه قانون باید به تمام نهادهای حاکمیتی تعمیم داده شود.
به اعتقاد این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس مردم حق دارند از رای نمایندگان به طرح ها و لوایح با خبر شوند. چون نماینده وقتی برای رای دادن به طرح یا لایحه ای در صحن مجلس حاضر می شود، باید با پشتوانه کار کارشناسی و مطالعه و تحقیق دقیق درباره مساله مربوطه باشد. اما مخالفان، شفاف شدن رای نمایندگان به صورت خاص را تبعیض در شفافیت می دانند و مشکل عمده بر سر راه تصویب رای هم همین مساله است. با این وجود نوروزی اذعان دارد که پرونده شفافیت نباید در مجلس یادهم بسته شود و نیازمند عرضه راهکار برای حل چالش هایی چون شفاف شدن صحن کمیسیون های تخصصی و علنی شدن نشست های نمایندگان با وزرای دولت و سوالهایی که از وزرا پرسیده می شود هستیم.
حمیدرضا حاجی بابایی هم در جایگاه موافق سرسخت به نتیجه رسیدن شفافیت در مجلس یاز دهم به ایسکانیوز می گوید: شفافیت از طرح های خیلی خوب مجلس بوده و تصویب آن قولی است که مجلس یازدهم به مردم داده و باید کمک نماییم این مهم در مجلس انجام بپذیرد. البته ایرادهایی به طرح شفافیت آرای نمایندگان وارد بود که کمیسیون آئین نامه روی آن کار کرده تا ابهامات اصلاح و برطرف شود، ازاین رو امیدواریم مجلس با رای قاطع به طرح شفافیت رسالت خویش را عمل کند.
نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی با تصریح این که برخی نمایندگان نسبت به طرح ابهاماتی داشتند که رفع شد، اظهار داشت: به شخصه همواره به این طرح رای مثبت داده ام اما ابهامات و دغدغه نمایندگان هم باید رفع گردد. در این صورت طرح شفافیت رای لازم را در صحن علنی کسب خواهد نمود. طرح شفافیت باید نتیجه بگیرد چون مجلس یازدهم درباره شفافیت به مردم تعهد داده و اساسا باید به این تعهد پایبندباشد.


21217


منبع:

1400/12/01
12:50:17
0.0 / 5
465
تگهای خبر: پرونده , تصویب , حكم , دولت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲