مركز پژوهش های مجلس بررسی كرد

شاخصهای راستی آزمایی رفع تحریم ها در حوزه انرژی، صنعت و فناوری هوایی

شاخصهای راستی آزمایی رفع تحریم ها در حوزه انرژی، صنعت و فناوری هوایی

پارلمان ایران دات کام: مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی به بررسی شاخصهای راستی آزمایی رفع تحریم ها در حوزه انرژی، صنعت و فناوری هوایی پرداخت.


به گزارش پارلمان ایران دات کام به نقل از مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز در گزارشی با عنوان « شاخصهای راستی آزمایی رفع تحریم ها در حوزه انرژی، صنعت و فناوری هوایی» آورده است؛ رهبر انقلاب در ارتباط تصویری با مردم آذربایجان شرقی (۱۳۹۹/۱۱/۲۹) درباره سیاست جمهوری اسلامی در مورد برجام فرمودند: «حرف هایی زده می شود، وعده هایی داده می شود. من می خواهم امروز فقط همین یک کلمه را بگویم؛ بگویم ما حرف و وعده خوب خیلی شنیده ایم که در عمل، آن حرف ها و وعده ها نقض شده و ضدّش عمل شده. حرف فایده ندارد، وعده فایده ندارد؛ این دفعه فقط عمل، عمل؛ عمل از سوی مقابل را ببینیم، ما هم عمل خواهیم کرد. با حرف و وعده و اینکه ما این کار را خواهیم کرد، آن کار را خواهیم کرد جمهوری اسلامی این دفعه قانع نخواهد بود، مثل گذشته نخواهد بود. علاوه بر این بحث راستی آزمایی هم از بحث های بسیار مهمی است که ما حتما بر آن تاکید داریم. ما وقتی تعهداتمان را در قالب برجام اجرا می نماییم، نماینده آژانس نظارت دارد. این کاری است که نمایندگان آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام می دهند و آنها مشخص می کنند که تعهد ایران انجام شده یا انجام نشده است. سابقه کار ما روشن است. ما وقتی موردی را قبول می نماییم، به تعهداتمان هم عمل می کنیم؛ اما در رابطه با لغو تحریم هایی که باید آمریکایی ها انجام بدهند، ما باید بعنوان کشور ذی نفع راستی آزمایی کنیم؛ یعنی اگر آمریکایی ها می گویند ما تحریم نفت یا پتروشیمی ایران را برداشتیم، ما نمی توانیم فقط به امضای یک نامه یا اعلام موضع رضایت بدهیم. اگر امضاء همراه با فرایندی برای راستی آزمایی اقدامات نباشد، مفهوم ندارد. به صورت مثال، نفت فروختن ما یکسری لوازمی دارد. شرکتی که می خواهد از ایران نفت بخرد، نباید از تحریم شدن توسط آمریکا هراس داشته باشد. درحقیقت مجموعه ای از تحریم ها باید لغو بشود تا فروش نفت به صورت دقیق و کامل صورت گیرد. یعنی اگر اعلام گردد که تحریم نفت ایران لغو شد، فی نفسه نمی تواند کفایت کند. باید در کنارش تضمین هایی هم وجود داشته باشد که مشکلی برای فروش نفت هم پیش نیاید».
گزارش مرکز پژوهش های مجلس برپایه فرمایشات مقام معظم رهبری، هدف این گزارش را عرضه شاخص هایی جهت راستی آزمایی لغو تحریم ها در بخش های انرژی، صنعت و فناوری هوایی خوانده و می افزاید؛ نتایج این گزارش در بخش انرژی نشان میدهد که تحریم صادرات نفت یکی از ارکان مهم تحریم های وضع شده توسط آمریکا می باشد. بعد از لغو یکباره تحریم های در رابطه با صادرات نفت و فرآورده، ضروریست انتفاع اقتصاد ایران از ناحیه حل آن تحریم، در بازه زمانی مشخص و طی مراحل مختلف مورد راستی آزمایی قرار گیرد؛ این مراحل شامل اطمینان از انعقاد قرارداد فروش یکساله، حجم قرارداد فروش تا حداقل نیمی از سقف سهمیه ایران از اوپک، اطمینان از حمل و نقل نفتکش ها در آب های بین المللی و بنادر، سهولت در سوخت گیری، بیمه نفتکش، بیمه محموله و بیمه اتکایی و از همه مهم تر راستی آزمایی در مورد نقل و انتقال آزادانه و بی قید و شرط وجوه مالی سپرده شده حاصل از صادرات نفت می باشد. در سایر موارد، تحریم های حاکم بر خرید کالا و تجهیزات نفت و گاز و صنعت برق کشور باید لغو شوند، بطوریکه شرکت ها و فعالان این حوزه در کشور بتوانند سفارش خرید به صورت اعتباری را ثبت کنند و بدون حضور واسطه ها و از مبادی رسمی محموله ها ارسال و در گمرک کشور ثبت گردد. درمورد قراردادهای نفتی، گازی و صنعت برق هم شرکتهای معتبر بین المللی بدون هراس با قرار ضمانت بتوانند وارد پروژه ها و قراردادهای بخش انرژی کشور شوند. راستی آزمایی انتفاع اقتصاد ایران از محل لغو تحریم های فوق، نیازمند سپری شدن زمانی بین ۳ تا ۶ ماه است.

در بخش دوم این گزارش یعنی بخش در ارتباط با صنعت و معدن، با بررسی شاخصهای راستی آزمایی در زیربخش های صنعت، پتروشیمی، صنعت خودروسازی و لوازم خانگی آمده است که از آنجایی که تحریم ها در بخش صنعت در ابعاد مختلفی موثر است بازه زمانی راستی آزمایی لغو تحریم ها متفاوت خواهد بود. برپایه نتایج این گزارش، راستی آزمایی انتفاع اقتصاد ایران از محل رفع تحریم حوزه های فوق الذکر بر اساس شاخص هایی نظیر برگشت پایدار سهم ایران در واردات محصولات پتروشیمی بازارهای بین المللی بخصوص کشورهای اروپایی از راه تدوین قراردادهای خرید بلندمدت، بهبود شرایط سرمایه گذاری خارجی در ایران از راه ارتقاء رتبه بندی ایران توسط موسسات مالی و اعتباری معتبر خارجی، انعقاد قراردادهای تولید مشترک و امکان واردات مواد اولیه، قطعات گلوگاهی و تجهیزات مورد نیاز صنایع و صنایع معدنی داخلی با رعایت قانون حداکثر استفاده از توان تولید و خدماتی و پشتیبانی از کالای ایرانی، تسریع در مراحل خرید و حذف دریافت مجوزهای تعریف شده در مراحل مختلف خرید، فروش مستقیم محصولات صنعتی و معدنی و عدم احتیاج به تعویض بارنامه ها، حضور واسطه ها، لغو دستورالعمل های حقوقی در ارتباط با قرار گرفتن شرکتهای فعال در حوزه صنعتی و معدنی ایران در فهرست تحریم ها، صورت خواهد گرفت.

همینطور در گزارش مرکز پژوهش های مجلس در حوزه فناوری هوایی نتایج این گزارش حاکی از آنست که سه بخش تأمین هواپیما و قطعات، تعمیر و نگهداری و هوانوردی عمومی بیشترین تأثیرپذیری را از تحریم و سیاست های مغرضانه آمریکا ضد ایران داشته اند. همچون شاخصهای راستی آزمایی پیشنهادی در حوزه فناوری هوایی میتوان خرید مستقیم و بدون واسطه هواگرد خارجی به همراه عرضه خدمات آموزشی و پشتیبانی، لغو تحریم ها در مبحث تعمیر، نگهداری و پشتیبانی هواپیما و تأمین تجهیزات در ارتباط با عملیات فرودگاهی اشاره نمود.

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.




منبع:

1400/01/26
11:11:11
0.0 / 5
958
تگهای خبر: آموزش , پروژه , خدمات , رهبری
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳