موفقیت برنامه های معلی و محفل به علت درک نیازهای مخاطبان است

موفقیت برنامه های معلی و محفل به علت درک نیازهای مخاطبان است

به گزارش پارلمان ایران دات کام، یک استاد علوم ارتباطات می گوید یکی از علل موفقیت برنامه های محفل و معلی این بوده که نیازهای مخاطبان در آنها به خوبی درک و به آنها پاسخ داده شده است.



امیدعلی مسعودی استاد ارتباطات در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به برنامه های محفل و معلی از نگاه رسانه ای اظهار داشت: در فرایند ارتباطات، حداقل سه عامل اصلی وجود دارد که فرستنده پیام، خود پیام و گیرنده پیام هستند. هر زمان این عوامل بتوانند یکدیگر را بهتر درک کنند، ارتباط موثرتر و کامل تری شکل می گیرد.
وی اضافه کرد: پیام هایی که ما از راه رسانه ها منتقل می نماییم، به شکلی رمزگذاری شده هستند. مثلا اگر کسی با من به زبان انگلیسی صحبت کند و من آن زبان را بلد نباشم، نمی توانم با او ارتباط بگیرم، چون قادر به رمزگشایی پیام او نیستم. برخی زبان های محلی هم نمونه ای از این مورد هستند. به همین دلیل، هر پیامی که رمزگشایی ساده تری داشته باشد و مخاطب آن رمزها را بهتر بشناسد، تاثیر بیشتری خواهد گذاشت و مخاطب هم به آن علاقه مندتر خواهد شد.
این استاد ارتباطات در ادامه اظهار داشت: برای مثال، برنامه هایی که در رابطه با فرهنگ عاشورا ساخته می شوند، بسیار جذاب هستند و افراد زیادی به تماشای آنها علاقه دارند. این جذابیت نه فقط جهت مسلمانان، بلکه حتی برای مسیحیانی که در ایران زندگی می کنند هم قابل درک است. علت این امر درک مشترک از مفاهیم انسانی و ارزش هایی است که در چنین برنامه ها مطرح می شوند. فرهنگ مقاومت را میتوان فرهنگی حماسی دانست، چون که در ادبیات ما نمونه های زیادی از حماسه وجود دارد که میتوان به عبور سیاوش از آتش گرفته تا داستان رستم و سهراب یا حتی روایت هایی مانند تن تن اشاره نمود. با این وجود چرا ما ایرانی ها وقتی به دهه اول محرم می رسیم، بطور دقیق تر توجه مان معطوف به فرهنگ عاشورا می شود و تلاش می نماییم بفهمیم عاشورا چه پیامی برای ما دارد؟ این تأمل نشان داده است که این فرهنگ توانسته ارتباط عمیقی با ذهن و دل مخاطبانش برقرار کند.
مسعودی اظهار داشت: یکی از علل موفقیت برنامه هایی مثل معلی یا امکان موفقیت برنامه هایی مانند محفل در همین ارتباط نهفته است. این برنامه ها تلاش کرده اند نیازهای مخاطب را به خوبی درک کنند و به آنها پاسخ دهند. اگر رسانه تنها بر اهداف خودش تمرکز کند و به نیازهای واقعی مخاطب بی توجهی نشان دهد، مخاطبان به آسانی از آن فاصله می گیرند و علاقه خویش را از دست خواهند داد. تفاوت میان یک سریال موفق و ناموفق دقیقا در همین نکته است که میتوان به شناخت درست نیازهای اجتماعی و فردی مخاطب اشاره نمود. اگر پیامی که از راه رسانه منتقل می شود بتواند این نیازها را پاسخ دهد، بدون شک مورد استقبال قرار خواهد گرفت و آن برنامه یا محتوا مخاطبان گسترده ای خواهد یافت. از منظر ارتباطی، شناخت دقیق فرستنده از مخاطب خود و پیام مناسب نقش کلیدی ایفا می کند. برنامه هایی که بدون توجه به این شناخت تهیه شوند، احتمالا نمی توانند جایگاه قابل قبولی در بین مردم پیدا کنند.
وی در انتها با تاکید بر مؤلفه های یک برنامه موفق در صداوسیما از دیدگاه رسانه ای اظهار داشت: فرایند ارتباطات به خودی خود اهمیت دارد، اما این ارتباطات باید در یک بستر و زمینه اجتماعی مناسب شکل بگیرد. برای نمونه اگر شما در فرهنگی فعالیت می کنید که با مفهوم عاشورا آشنایی ندارد، ابتدا باید این مفهوم را معرفی کنید تا آن فرهنگ بتواند پیام شما را درک کند. برنامه هایی که صداوسیما تولید می کند باید همواره بررسی نمایند که جامعه هم اکنون چه نیازها و چالش هایی دارد یا مردم به چه مسائلی فکر می کنند. بنابراین، توجه به بافت فرهنگی و اجتماعی خیلی مهم است تا پیام بتواند در ذهن و قلب مخاطبان جای بگیرد، آنها را تحت تاثیر قرار دهد، و در نهایت برنامه ای پربیننده شکل بگیرد.

1403/12/12
15:33:51
0.0 / 5
245
تگهای خبر: برنامه , طرح
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
لینک دوستان پارلمان ایران دات كام