ابوالفضل ظهره وند تکثیر جلیلی از بستر احمدی نژاد

ابوالفضل ظهره وند تکثیر جلیلی از بستر احمدی نژاد

پارلمان ایران دات کام: نام ابوالفضل ظهره وند که حالا به عنوان نماینده مجلس دوازدهم دادستانی مقابل او اعلام جرم کرده مطرح شده از دو دهه قبل با اسم محمود احمدی نژاد و سعید جلیلی گره خورده است. مردی که از سکوی وزارت خارجه احمدی نژاد به حلقه جلیلی پیوست و دوران کوتاه سفارت اش در ایتالیا مملو از حاشیه بود.


سیما پروانه گهر؛ ابوالفضل ظهره وند که اینروزها با عنوان نماینده مجلس دوازدهم که دادستانی مقابل او اعلام جرم کرده، شناخته می شود شاید نزدیک ترین تصویر به این تعبیر باشد؛ «تکثیر جلیلی از دنده احمدی نژاد».
بااینکه او فعالیت خود در وزارت امور خارجه را در دولت هاشمی رفسنجانی شروع کرد و افغانستان اولین تجربه اش در حوزه کنسولگری ایران در کشوری خارجی بود اما داستان های بی انتهای خبری و سیاسی ظهره وند به دوران حضور وی در سفارت ایران در ایتالیا گره خورده است، دوره ای که برخلاف نظر وزیر وقت امور خارجه و با اصرار و نظر محمود احمدی نژاد، ظهره وند به عنوان سفیر راهی رم شد. همان روزها که احمدی نژاد امثال محمدجواد ظریف را برکنار کرده بود؛ چونکه بگفته خود ظهره وند «ظریف مصوبه رسمیت دادن به هولوکاست را امضا کرده بود و احمدی نژاد به همین خاطر او را عزل کرد» و در نهایت ظهره وند هم با دستور خود احمدی نژاد عزل شد.
دولت احمدی نژاد برای ظهره وند اما سکوی پرش بود. پرشی بلند به سوی شورای عالی امنیت ملی در زمان دبیری سعید جلیلی. دورانی که ره آوردهای آن هنوز با ظهره وند هم راه است. هنوز هم دست فرمان موضع گیری هایش با رویکرد سعید جلیلی هماهنگ می شود و حکم آنست که جلیلی فرماید.
اظهارات اخیر او حتی با واکنش دادستانی نیز روبه رو شده و مقابل او اعلام جرم کرده است. گفتگویی که وی در قسمتی از آن می گوید که «دولت درحال بستن پرونده انقلاب اسلامی است و در نظر دارد نظام را به انتها برساند!»
سرکنسول ایران در مزارشریف؛ بحران امنیت در اسلام آباد و مکالمه با مقامات افغانی ظهره وند فعالیت خود در وزارت امور خارجه را از سال ۱۳۷۱آغاز کرد. وی در دوره جنگ ائتلاف شمال درافغانستان با طالبان، سرکنسول ایران در مزارشریف بود. دوره ای که ۵ سال به طول انجامید و نام او به عنوان نخستین سرکنسول در دوره ائتلاف شمال در افغانستان ثبت گردید.
او وضعیت سالیان فعالیت در دولت های هاشمی رفسنجانی را در حساس ترین برهه های درگیری اینطور روایت کرده است: «سرکنسول پاکستان به من تلفن زد و گفت آقای سرکنسول شما اصلاً نگران نباشید از تهران با اسلام آباد هماهنگ شده و امنیت شما با ماست».
این سخن سرکنسول پاکستان با روحیه ظهره وند نمی خوانده و او با روحیه ای احمدی نژادی که هنوز در آن زمان بروز و ظهور پیدا نکرده بود، از اینکه سرکنسول قول تامین امنیت را به او داده دلخور شده بود. خود در روایتی که از آن روزها دارد می گوید که وقتی دو روز پس از این مکالمه درگیری ها بالا گرفت با کنسولگری پاکستان تماس گرفته و با تمسخر گفته است که « اگر می خواهید من چند نفر را می فرستم تا شما را به این جا بیاورند و از بابت امنیت خود نگران نباشید».
پایان ماموریت ظهره وند در افغانستان همزمان بود با شروع ریاست جمهوری سید محمد خاتمی. وی در سال ۱۳۷۶ به تهران بازگشت و سقوط دوم مزارشریف را به چشم ندید. از آن پس بین سالیان ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹، به عنوان مشاور معاون وقت آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه فعالیت می کرد و طرح «گروه صلح قبرس» به دست او تدوین شده است. طرحی که اطلاعات زیادی درباره ی آن در دست نیست.
ظهره وند اما در تمامی سالیان بعد به عنوان یکی از اصلی ترین منتقدان سیاستهای دولت اصلاحات در قبال افغانستان و رویه تنش زدایی منطقه ای این دولت بود. او بارها در دهه ۹۰ در گفت و گوهای مختلف از محسن امین زاده به عنوان چهره مسئول در عرصه سیاست خارجی در دولت اصلاحات انتقاد کرده است. بطور مثال ظهره وند در سال ۱۳۹۹ در گفتگویی با خبرگزاری تسنیم مدعی شده که «دوم خردادی ها در صحنه افغانستان در قالب مدیریت آمریکا عمل کردند».
ظهره وند در این گفت و گو مدعی می شود که ایده درگیری با طالبان در افغانستان که در نهایت با نظر فرماندهی کل قوا منتفی شد در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی وقت طرفدارانی جدی داشته اما او با این ایده مخالف بوده است.
پایگاه خبری عصرایران در سال ۱۳۸۶ در گزارشی ظهره وند را متهم به تغییر سریع مواضع از دولت دوم اصلاحات به دولت نخست احمدی نژاد کرده است. برمبنای تحلیل عصر ایران «ظهره وند در زمان وزارت خرازی، چهره ای دوم خردادی از خود به نمایش می گذاشت، دستیار امین زاده (معاون وقت وزارت خارجه) بود و این جمله را بارها به تعدادی از همکارانش در وزارت خارجه اظهار داشته بود: از آقای امین زاده خواستم فلان کار را برای شما انجام دهد تا همیشه نام او و امین زاده در کنار یکدیگر بر سر زبان ها باشد. وقتی دولت عوض شد، امین زاده نیز از نظر شغلی، تغییر کرد ولی به حدی از شرافت سیاسی برخوردار بود که بازهم دوم خردادی باقی بماند و رنگ عوض نکند. اما ظهره وند از دوستداران احمدی نژاد شد و با فشار برخی اعضاء همان حلقه و برغم مخالفت های وزیر خارجه و معاونینش به سفارت ایران، آن هم در کشور مهمی چون ایتالیا گمارده شد ».
دوران سفارت در ایتالیا؛ کوتاه، پر حاشیه، خبرساز با ظهور محمود احمدی نژاد ستاره طالع ظهره وند هم طلوع کرد و او با نظر مستقیم احمدی نژاد سفیر ایران در ایتالیا شد. انتصابی برخلاف نظر وزیر وقت امور خارجه یعنی منوچهر متکی. دوره سفارت ظهره وند در ایتالیا مملو از حاشیه بود. به ویژه سه اتفاق مهم که در در دوران کوتاه فعالیت وی در سفارت ایران در ایتالیا صورت گرفت؛ داستان سفر رئیس شرکت پوشاک بنتون، داستان بلوکه شدن اموال ایران و سفر پرماجرای احمدی نژاد به رم.
ماموریت ظهره وند به عنوان سفیر ایران در ایتالیا تازه شروع شده بود که رییس شرکت تولید پوشاک بنتون با حمایت آقای سفیر به ایران سفر کرد. سفری خبرساز که در آن زمان بازتاب زیادی داشت. عجیب تر اینکه قسمتی از این دعوت از جانب شهرداری تهران انجام شده بود و نام قالیباف به عنوان شهردار وقت هم به میان آمد. همان زمانی یک از مشاوران قالیباف در دفاع از شهردار وقت اظهار داشت که «کار آقای بنتون لباس است، ما کاری به اندیشه های ایشان نداریم فقط می خواهیم از تخصصشان برای ایرانیان استفاده کنیم؛ از چاقو هم می توان برای آدم کشی بهره برد و هم می توان با آن جراحی کرد».
با این وجود نام بنتون محور انتقادات جدی اصولگرایان منتقد قالیباف شد. هر اندازه فعالیت فروشگاه های شرکت بنتون در تهران رو به رشد بود و بهتان «صهیونیست» بودن «لوچیانو بنتون» رییس شرکت بنتون بیشتر مطرح می شد. در نهایت ظهره وند با انتشار اطلاعیه ای رسمی، رییس این شرکت را «یک کاتولیک معتقد» خواند و از سرمایه گذاری این شرکت ایتالیایی در ایران حمایت کرد؛ البته از قالیباف نیز حمایت پررنگی کرد و اظهار داشت که «باید از شهردار تهران به خاطر رویکرد مثبتی که به برنامه های اقتصادی دولت در حوزه سرمایه گذار خارجی نشان داده اند، سپاسگزار بود»
یک سال بعد در میانه سال ۱۳۸۷ یکی از اصلی ترین شعب بنتون در تهران آتش گرفت. حریق که بااینکه هیچ گاه بطور رسمی اعلام نشد اما نشان داد مخالفان حضور بنتون در ایران دست به هرکاری برای رفتن این برند زدند.
ظهره وند در سفارت ایتالیا؛ میزبان سفر پرماجرای احمدی نژاد داستان دوم در دوران سفارت ظهره وند مربوط به سفر محمود احمدی نژاد در بهار سال ۱۳۸۷ جهت شرکت در اجلاس فائو به رم بود، نخستین سفر اروپایی احمدی نژاد از زمان شروع ریاست جمهوری اش در سال ۱۳۸۴ که به یکی از جنجالی ترین مسافرت های رییس دولت نهم و دهم تبدیل و البته سه هفته بعد عامل مهمی در عزل ظهره وند شد.
احمدی نژاد دهه ۸۰ که آن روزها با شعار نابودی اسراییل و انکار هولوکاست داستان های زیادی را به وجود آورده بود قبل از ترک تهران برای این سفر سخنان تندی مقابل صهیونیسم جهانی و اسرائیل بر زبان آورد. اظهاراتی که موجب شد دولت وقت از برگزاری مراسم استقبال رسمی که معمول است، خودداری کند. این عدم استقبال اما احمدی نژاد را جری تر کرد و در همان فرودگاه رم باردیگر اظهار داشت: «مردم اروپا بیش از تمامی از صهیونیسم لطمه دیده اند و الان هم هزینه های سیاسی و اقتصادی این رژیم دروغین به دوش مردم اروپا افتاده است.»
این اظهارات احمدی نژاد در آستانه برگزاری اجلاس فائو در ایتالیا با واکنش گسترده مقامات ایتالیایی همراه شد؛ وزیر دفاع ایتالیا اظهارات او را «خلاف تاریخ و عقل سلیم» خواند، رییس مجلس ایتالیا ملاقات خود با ابوالفضل ظهره وند را کنسل کرد و نخست وزیر ایتالیا هم که مهمانی شامی به افتخار سران دولت های شرکت کننده در نشست فائو برگزار کرده بود تنها محمود احمدی نژاد و رابرت موگابه، رهبر زیمبابوه، را به این مهمانی دعوت نکرد. حتی با وجود اینکه منابع رسمی داخلی و خارجی از برنامه دیدار احمدی نژاد با سیلویو برلوسکونی، نخست وزیر وقت ایتالیا و پاپ بندیکت شانزدهم، رهبر کاتولیک های جهان آگاهی داده بودند اما تنها ملاقات برگزار شده احمدی نژاد دیدار با نخست وزیر ژاپن، معاون رییس جمهور کوبا و بازرگانان ایتالیایی بود!
این وضعیت از دید دولت وقت از چشم ظهره وند دیده شد. بعدها رسانه ها نوشتند که «در جریان سفر محمود احمدی نژاد به ایتالیا برای حضور در نشست فائو، ابوالفضل ظهره وند تقریباً در ترتیب دادن دیدارهایی بین احمدی نژاد و رهبران کشورهای مختلف ناکام مانده است». سه هفته بعد هم دولت، ظهره وند را از ایتالیا به ایران فراخواند او همان زمان در گفتگویی با سایت تابناک از تغییر خود به درخواست احمدی نژاد آگاهی داد و وجود انتقادها نسبت به سفر رییس جمهور به ایتالیا را تأیید کرد. اما این اتفاق در عرض ارادت های عجیب ظهره وند به احمدی نژاد تاثیری نگذاشت. یک ماه پس از این سفر و کمتر از ۱۰ روز پس از عزل خود، وی در گفت و گو با ایرنا مدعی سوءقصد به جان احمدی نژاد در مسافرت به رُم شد و اظهار داشت که این گزارش ها «توهم توطئه نیست و صحت دارد.»
ظهره وند در این گفت و گو حتی مدعی «خطر جانی ناشی از بالا رفتن میزان اشعهٔ ایکس از ۱۵۰۰ واحد به بالا » شد و اظهار داشت: «گروهی قصد داشتند هنگام اقامت آقای احمدی نژاد در رُم، با بهره گیری از تابش مقادیر بسیار زیاد اشعهٔ ایکس، او را گرفتار مسمومیت کنند. وقتی رییس جمهوری وارد محل شد، میزان اشعه دستگاه بیشتر شد و به بالای ۱۰۰۰ رسید، بطوریکه آثار ناشی از شدت اشعه در محیط داخل ساختمان بطورکامل احساس می شد».
ظهره وند و پرونده پیترسون نام ابوالفضل ظهره وند با یک پرونده مهم دیگر نیز در عرصه سیاست خارجی گره خورده است؛ پرونده پیترسون.
این پرونده به توقیف قسمتی از دارایی های خارجی بانک مرکزی ایران توسط ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۶ مربوط می شود. این توقیف در جریان پرونده ای موسوم به «پیترسون» انجام شد، که در آن دادگاه های آمریکا بانک مرکزی ایران را یک نهاد مستقل از دولت تشخیص ندادند لذا حدود دو میلیارد دلار از دارایی های ایران را توقیف کردند.
دی ماه سال ۱۳۹۸ حسن روحانی در سخنرانی در شهر یزد به مسایل مختلفی همچون ۲ میلیارد دلار اموال بلوکه شده ایران که در نهایت توقیف شد پرداخت و گفت «این پول به حلقوم آمریکا رفت و دولت قبل ۱۰ ماه وقت داشت که این پول را از حلقوم آمریکا درآورد، اما دست روی دست گذاشت».
ظهره وند در همان زمان در گفت و گو با خبرگزاری تسنیم اصرار کرد که «اصل رقم ۳.۷ میلیارد دلار است. داستان این ۲ میلیارد و ۱.۷ میلیارد دلار به دوره سفارت بنده در ایتالیا برمی گردد که به پرونده پیترسون ها یا همان خانواده کشته شدگان آمریکایی ارتباط دارد.»
ظهره وند در این گفت و گو مدعی شده است که «پرونده ای در دادگاه های آمریکا مقابل ایران باز کرده بودند که در فاز اول به زیان ما رأی داده بود و اگر در مرحله دوم هم رأی می داد می توانستند اموال ما را ضبط کنند اما یکی از موفقیت های ما این بود که توانسته بودیم از دیوان عالی ایتالیا بر اساس عدم شناسایی رأی دادگاه های آمریکایی مقابل ایران در ایتالیا رأی بگیریم و موضوع را به سود خودمان خاتمه دادیم».
خیز از حلقه احمدی نژاد به سوی مسلک جلیلی

ظهره وند مثل خیلی از چهره هایی که در دهه ۸۰ به عنوان «جریان سوم» یاد می شدند سکوی پرشی از وزارت خارجه دولت نهم برای خود ساخت. با وجود برکناری پرحاشیه او از سفارت ایران در ایتالیا ظهره وند سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۱ به عنوان معاون رسانه ای دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران در دوره مسئولیت سعید جلیلی خدمت کرد. مهم ترین پرونده کاری شورا در این زمان مذاکرات هسته ای ایران در قالب گروه ۵+۱ بود که زیر نظر این شورا پیگیری می شد و ظهره وند یکی از اعضاء تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در این دوره بود.
تاثیر فعالیت در کنار جلیلی برای ظهره وند بسیار عمیق بوده است. وی در تمامی سالیان بعد نیز در عرصه سیاست خارجی به ویژه انتقاد از برجام صدای سعید جلیلی بوده است.
او در ضمن حضور در دوره دوازدهم مجلس و عضویت در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بارها از ایران هسته ای سخن گفته و تیر ماه امسال اظهار داشت که «آستانه بمب هسته ای برای ایران مفید است!»
ظهره وند هنوز هم از مریدان و مخلصان سعید جلیلی است تا جایی که حتی در مهرماه گذشته در اظهاراتی عجیب در گفت و گو با رسانه سازمان تبلیغات اسلامی اظهار داشت: «اعتقاد دارم اگر آقای جلیلی می بود اسراییل انقدر راحت به خودش اجازه نمی داد دست به همچین کارهایی (ترور سید حسن نصرالله) بزند.» این در شرایطی است که در دوره حضور سعید جلیلی در جایگاه دبیری شورای امنیت ملی به عنوان مهم ترین و ارشدترین نهاد امنیتی کشور، حوادث مختلفی رخ داد که علنی ترین آنها، ترور پی در پی دانشمندان هسته ای توسط موساد بود.
طبیعتا با این دست به فرمان اظهارات وی در فروردین ماه سال جاری که تأکید ایران در برجام به عنوان متهم مذاکره می کرد نیز دور از ذهن نیست.
بازگشت پرحاشیه به افغانستان در سال ۱۳۹۱ ظهره وند به عنوان سفیر ایران در افغانستان منصوب گردید و اردیبهشت ماه همان سال استوارنامه خودرا به حامد کرزای تقدیم کرد. هنوز حضورش در افغانستان به یک ماه نرسیده بود که اظهارات وی در مورد موافقت نامه راهبردی آمریکا و افغانستان موجب واکنش شدید تعدادی از گروههای سیاسی در مجالس سنا و نمایندگان افغانستان شد و نام او به عنوان محور انتقاد در رسانه های افغانی تکرار می شد.
البته این اظهارات موضع شخصی ظهره وند نبود و چهار روز بعد از امضای موافقت نامه راهبردی آمریکا و افغانستان، وزارت امور خارجه ایران امضای این سندی را برای کشورهای منطقه نگران کننده توصیف کرد. چنانکه رامین میهمان پرست سخنگوی وقت وزارت خارجه در آن زمان با دفاع از این نگرانی اظهار داشت که «ابهام در وضعیت آینده پایگاه های نظامی آمریکا در افغانستان و عدم شفافیت در نحوه وظایف امنیتی آمریکا از محورهای نگرانی ایران و کشورهای منطقه است.» با این وجود اظهارات ظهره وند محور احضار وی به وزارت امور خارجه افغانستان شد.
ظهره وند از شهریور ۱۳۸۹ تا مرداد ۱۳۹۲ به عنوان یکی از پنج نماینده ویژه رئیس دولت در ارتباط با سیاست خارجی مربوط به مناطق مختلف جهان، در ارتباط با امور مربوط به افغانستان نیز فعالیت نموده است اما پس از آن و با روی کار آمدن دولت حسن روحانی و شروع وزارت محمدجواد ظریف، با حذف عنوان کاری «نمایندگان ویژه رییس جمهور»، به عنوان مشاور رییس جمهور در امور افغانستان تنها تا مرداد ۱۳۹۲ به ادامه فعالیت پرداخت.
ظهره وند و برجام؛ انعکاس صدای جلیلی حتی تندتر از جلیلی با شروع مذاکرات هسته ای در دولت روحانی ظهره وند همانند خیلی از چهره های نزدیک به سعید جلیلی خودرا در موضع و موقعیت تحلیلگر قرار داد. وی در دوران امضای توافق موقت هسته ای در دانشگاه تهران تاکید کرد که طبق فکت شیت انتشار یافته توسط طرف آمریکایی که مورد تأیید طرف روس قرار گرفت فقط تحریم های هسته ای و نه اشاعه ای، بصورت موقت تعلیق می شوند و قرار بر لغو تحریم ها نیست و لازم است طرفی که این ادعا را رد می کند نیز فکت شیت دربارهٔ تشریح توافق لوزان ارائه نماید. او گفت که تحریم چیزی نیست که (با این توافق) برداشته شود مگر این که بطورمثال ورود وسایل خانگی و چند میلیارد دلار پول را آزاد کنند. برای آمریکا بحث هسته ای مطرح نیست بلکه بحث انقلاب اسلامی و وجه الهام بخشی آن مطرح است. او گفت که مسئله هسته ای بهانه ای برای فشار است و فکر نکنید اگر تمام شود تحریم هم تمام می شود، بلکه اگر چرخ سانتریفیوژ نچرخد، چرخ اقتصاد هم نخواهد چرخید.
او بعدها خرداد ماه سال ۱۴۰۳ دربارهٔ دربارهٔ این جمله که «اگر چرخ سانتریفیوژ نچرخد، چرخ اقتصاد هم نخواهد چرخید» می گوید تحریم ها برای سانتریفیوژ (و مسئله هسته ای) وضع نشده و ممکنست مثل پاکستان و غیره شما تسلیم شوید و بمب اتم هم به شما بدهند … و با حذف کلی برنامه هسته ای هم تحریم ها برداشته نمی شوند
وی در سالیان بعد مکررا در گفت و گو هایش اصرار کرد که توافق با FATF مشکل تحریم های بانکی را حل نمی کند و تصویب آن نیز جایز نیست چونکه باید دستورات FATF را زیر سوال ببریم، برای اینکه این نهاد تحت کنترل آمریکا قرار دارد.
ظهره وند در بهارستان هنوز هم به عنوان پیاده نظام سعید جلیلی فعالیت می کند. با این تفاوت که کمتر از چهره هایی همچون امیرحسین ثابتی و حمید رسایی در ویترین حاشیه سازی قرار دارد. علاوه بر این سابقه حضور وی در وزارت امور خارجه – بااینکه سابقه ای پرحاشیه است- اما به او اعتماد به نفس کاملی برای اظهارنظر در عرصه سیاست خارجی را داده است. سیاست خارجی زیر سایه سعید جلیلی که در آن مذاکره همیشه بی نتیجه است.



منبع:

1404/04/29
10:19:05
0.0 / 5
8
تگهای خبر: برنامه , پرونده , تصویب , حكم
این مطلب پارلمان را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان پارلمان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
لینک دوستان پارلمان ایران دات كام
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها